Från ”kalsongjobbare” och ”skåpjobba” till människans förmåga att anpassa sig till teknikens under. I filmen berättar Calle Rosengren och Georg Graetz om fynd från sin forskning som du kanske inte känner till!

Vi ställde frågan ”Kan du berätta om mindre kända fakta från din forskning?” till forskarna Calle Rosenberg och Georg Graetz. Ta del av deras svar i filmen eller i texten här nedan.

Calle Rosenberg, Lunds universitet Foto: Kennet Ruona

Calle Rosenberg:

”Vi har stött på lite roliga nyord kopplat till distansarbete i våra intervjuer. ’Kalsongjobbare’ är ett lite nedsättande ord för distansarbetare. ’Skåpjobba’ (jämför ’skåpsupa’; dricka i smyg) innebär att arbeta i hemmet på kvällar och helger i smyg från sin partner.”

Calle Rosenberg är docent och lektor i arbetsmiljöteknik vid Lunds universitet. Tillsammans med forskarna Lena Lid Falkman och Kristina Palm har han skrivit krönikan ”Kontoren som kan ändra vårt sätt att leva – tre trender formar framtidens hybrida kontor” i Forte Magasins höstnummer som har tema arbetsliv.

 

Georg Graetz, Uppsala universitet Foto: Mikael Wallerstedt

Georg Graetz:

”Om man tittar på förändringar på arbetsmarknaden till följd av tekniska framsteg så har de flesta människor historiskt sett hanterat dessa bra.”

”Det är dessutom tack vare de tekniska framstegen, automatiseringar och effektiviseringar som vi har den höga levnadsstandard som vi har i dag. Det kan vara bra att påminna sig om när man står inför ny teknologi som skulle kunna förändra mycket i samhället, som vi gör nu med AI.”

Georg Graetz är docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och medverkar i artikeln ”Artificiell intelligens – din kollega eller konkurrent?”  – också det i Forte Magasins höstnummer.

Om I huvudet på en forskare

När vi tar fram Forte Magasin passar vi på att fråga de medverkande forskarna om allt det där runtomkring, vid sidan av forskningen och resultaten. ”I huvudet på en forskare” är ett återkommande inslag i våra kanaler.

Läs mer om Calles och Georgs forskning i Forte Magasin nr 2/2023 »